x

Gràcies!

Amb tu, ja som

23167 persones

que hem signat els compromisos.

Comparteix-ho a les xarxes socials
i sumem forces en defensa de la llengua

A LES URNES RECORDA: LA LLENGUA NO ES TOCA!

SIGNA LA PETICIÓ!
23166
PERSONES JA HAN SIGNAT!

COMPROMISOS AMB
LA LLENGUA CATALANA

PER ALS PARTITS POLÍTICS QUE CONCORREN A LES ELECCIONS DEL
CONSELL REGIONAL
D’OCCITÀNIA-PIRINEUS-MEDITERRÀNIA

Des de la Plataforma per la Llengua ens adrecem als partits polítics perquè en les properes eleccions regionals assumeixin compromisos ferms en matèria de defensa i promoció de la llengua catalana.

MESURES TRANSVERSALS

• Dedicar almenys 2,5€ per habitant del territori dels Pirineus Orientals per finançar les polítiques de foment, ús i promoció de la llengua catalana a la Regió.

• Garantir la presència de la llengua catalana de forma transversal en el conjunt de comunicacions del Consell Regional, tant a l’oral com a l’escrit.

• Garantir la retolació i megafonia almenys en llengua catalana a tots els edificis que depenguin del Consell Regional.

• Augmentar cada any un 35% el nombre de cursos de llengua catalana per al conjunt del personal del Consell Regional, independentment de la funció i del lloc de treball, gràcies a la formació professional per a adults.

• En acabar el mandat, garantir que el 50% dels treballadors dels ens, serveis i departaments del Consell Regional ubicats als Pirineus Orientals siguin competents en llengua catalana.

• Considerar plusvàlua i mèrit el fet de tenir coneixement de la llengua catalana per a l’accés a funcions a dins del Consell Regional.

• Esmenar la denominació catalana en el nom oficial de la Regió Occitània-Pirineus-Mediterrània perquè passi a dir-se Occitània País Català.

ENSENYAMENT

• En acabar el mandat, haver garantit l’oferta d’ensenyament públic de la llengua catalana a tots els liceus generalistes i professionals.

• Dotar el departament dels Pirineus Orientals amb almenys un liceu en llengua catalana.

• Dotar tots els centres de documentació i d’informació dels liceus amb llibres, revistes i material audiovisual en llengua catalana.

• Augmentar cada any l’aportació econòmica del Consell Regional en un 20% a les escoles immersives Bressola i Arrels, a fi de donar perennitat a llur acció.

• Ajuts a la mobilitat per als estudiants de parla catalana per tal de continuar els estudis en universitats d’arreu de l'àmbit lingüístic català.

• Finançar i promoure els intercanvis entre escoles de primària, col·legis i liceus de llengua catalana amb d’altres centres ubicats arreu de l’àmbit lingüístic català.

LLEURE I JOVENTUT

• Introduir en la formació de monitors de lleure i d’esports la llengua catalana.

• Fomentar l'ús de la llengua catalana i els intercanvis transfronterers a l’àmbit esportiu.

• Desenvolupar el brevet d’aptitude aux formations d’animateur (BAFA) i el brevet d’aptitude aux formations de directeur (BAFD) bilingüe transfronterer, almenys en català i francès.

FORMACIÓ DE PERSONES DESOCUPADES I ALTRES

• Formar almenys 500 adults per any en cerca d’ocupació en llengua catalana, perquè siguin parlants operatius.

AFERS SOCIALS I SALUT

• Formar almenys el 50% del personal social i sanitari de les cases de salut pluriprofessionals i dels centres de salut competència del Consell Regional en llengua catalana perquè pugui atendre i prestar servei de forma operativa en llengua catalana.

OFICINA PÚBLICA DE LA LLENGUA CATALANA (OPLC)

• Augmentar cada any un 15% l’aportació econòmica de la Regió a l’Oficina Pública de la Llengua Catalana i garantir la seva llibertat d’acció.

TRANSPORT, TURISME I MEDI AMBIENT

• En acabar el mandat, haver garantit la formació en llengua catalana del 50% del personal que treballa a l’àmbit del turisme per tal de poder atendre plenament en català.

• Formar almenys el 50% del personal del Parc Natural Regional del Pirineu Català en llengua catalana, com també assegurar-ne l’ús en les comunicacions escrites i orals, internes i externes.

• Generalitzar la retolació i informació, com a mínim, en català a la xarxa viària del departament dels Pirineus Orientals.

• Generalitzar la retolació i informació com a mínim en català a tot el transport públic competència de la Regió, i particularment en tots els usos a l’interior dels autocars i a les andanes, com també als trens i a les estacions.

MITJANS AUDIOVISUALS

• Reforçar la creació i difusió d’obres cinematogràfiques, televisives i radiofòniques en llengua catalana.

• Fer les gestions polítiques necessàries per tal de garantir la recepció a tot el departament dels Pirineus Orientals de la ràdio i de la televisió públiques en llengua catalana.

CULTURA I PATRIMONI

• Reforçar l’edició i distribució del llibre en llengua catalana.

• Garantir, en acabar el mandat, que siguin en català almenys el 17 % dels fons de les biblioteques i mediateques dels Pirineus Orientals gestionades pel Consell Regional, com ara llibres, revistes i altres suports multimèdia.

• Donar suport i dinamitzar la cultura tradicional catalana i la creació cultural en llengua catalana, en les seves diverses expressions creatives, com també la seva difusió i presència en festivals i altres esdeveniments culturals.

PETICIONS AL CONSELL REGIONAL D’OCCITÀNIA-PIRINEUS-MEDITERRÀNIA

Sol·licitem al Consell Regional d’Occitània-Pirineus-Mediterrània que vetlli també per obtenir el compromís de l’Estat i de les seves administracions per:

• Augmentar l’aportació financera del conjunt de les administracions de l’Estat francès a l’Oficina Pública de la Llengua Catalana per arribar a un pressupost d’1 milió d’euros.

• Reclamar la modificació de l’article 2 de la Constitució francesa, específicament el punt 1: “La llengua de la República és el francès”, per tal que la Constitució reconegui la llengua catalana com a una de les llengües de la República de França.

• Garantir la reciprocitat de mitjans radiofònics i televisius en llengua catalana amb la resta de zones catalanoparlants (Andorra, Catalunya, Illes Balears i País València) a la zona geogràfica del departament dels Pirineus Orientals.

• Afavorir l’augment de les hores de programació en llengua catalana a la televisió i la ràdio públiques.

• Obtenir l’augment significatiu del nombre d’estudiants del Certificat de competència al professorat de l’ensenyament del segon grau (CAPES) de llengua català.

A LES URNES, RECORDA:
LA LLENGUA
NO ES TOCA!

Omple el formulari i signa!

Introdueix tots els camps obligatoris

Introdueix una direcció de correu vàlida

Has d’acceptar la política de privacitat.

Ho sentim, ja existeix un usuari amb aquest email

Signatura registrada correctament! Moltes gràcies!

* Aquests camps són obligatoris
He llegit i accepto la política de privacitat i l'avís legal*

Les dades personals que ens faciliteu a través d'aquest formulari seran incorporades a la nostra base de dades i seran tractades de manera confidencial per la PLATAFORMA PER LA LLENGUA.

Així mateix, podrem comunicar-nos amb vós per via electrònica o telefònica, basant-nos en l'interès legítim de PLATAFORMA PER LA LLENGUA, per comunicar-vos informació sobre novetats, activitats, campanyes o actes organitzats per PLATAFORMA PER LA LLENGUA, i altres comunicacions que puguin resultar del vostre interès.

En cap cas cedirem les vostres dades personals a tercers sense el vostre consentiment previ.

El període de conservació de les dades serà el necessari per al manteniment de la relació i un màxim de 5 anys un cop finalitzada.

Durant la vostra relació amb l'entitat, i estrictament per a la gestió de les vostres dades personals, PLATAFORMA PER LA LLENGUA podrà emprar programari per desar-les als EUA. Aquesta transferència està emparada en l'escut de privacitat UE-EUA.

Des de PLATAFORMA PER LA LLENGUA, complim amb totes les garanties legals establertes per a protegir la privacitat de les vostres dades personals.

En qualsevol moment podreu exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició, així com, si escau, el dret de portabilitat i de limitació del tractament, recollits al RGPD (UE) 216/679, dirigint-vos a: carrer de Sant Honorat, 7, principal 1a 08002 de Barcelona o mitjançant correu electrònic a dades@plataforma-llengua.cat.

En qualsevol cas, podreu dirigir-vos a l'autoritat de protecció de dades (www.agpd.es) per iniciar els tràmits oportuns en defensa dels vostres drets.